Ve světě jídel ovšem existují i mnohem horší věci, než jaké si dovedete představit, a právě na desítku pokrmů, které balancují na hranici mezi bizárem a naprostou šíleností, se podíváme. Tak hodně zdaru a silný žaludek!
1. Polévka z kachní krve
U nás máme prdelačku, ve Vietnamu zase Tiet canh, což je polévka připravená z čerstvé kachní krve dochucená zeleninou a arašídy. A možná vás překvapí, že je k dostání dokonce i v Evropě. V Praze si na ni můžete skočit do Sapy.
2. Ovčí hlavy
Ačkoli u nás je v pohodě jíst vepřové koleno nebo jazyk, na Aljašce zašli zase o kus dál a s chutí konzumují pokrm zvaný Pacha – tedy hlavu z ovce či losa. Je zvykem, že z uloveného zvířete místním nesmí zbýt ani kousek, proto v klidu zdlábnou i jazyk či oční bulvy.
3. Telecí žaludek
Ačkoli v našich končinách je běžné jíst i vnitřnosti, tohle už je i pro pořádného fajnšmekra trochu přes čáru. Skotský pokrm Haggis je ovšem pro místní naprostou lahůdkou, která je spojená s mnoha legendami. Obsah žaludku je naplněný všemožnými vnitřnostmi, přičemž celek se pak vaří přibližně tři hodiny. A nám už se zvedá žaludek…
4. Casu marzu
Zatímco na sýry s ušlechtilou plísní jsme u nás zvyklí, na Casu marzu, který se vyrábí v Sardinii, se jen tak zvyknout nedá. A hned vám povíme proč. Tento sýr, který je sice měkký a krémový, má v sobě schovanou velkou nechuťárnu – výkaly od larev mouchy sýrorodky, které dopomáhají k rychlejší fermentaci sýra. Ovšem nutno podotknout, že jak tam jednou vlezly, už tam také zůstanou, a to napořád – teda do doby, dokud neskončí někomu na talíři.