10 nejzvláštnějších jídel. Troufli byste si na ně?

Co kultura, to jiné zvyky a vkus co se jídel týče. A zatímco u nás se nikdo nepozastaví nad prdelačkou, nad kterou by se některým cizincům přinejmenším zvedal žaludek, my zase nepochopíme, jak si někdo dokáže pošmáknout na všelijaké havěti, která je naopak pro místní naprostou delikatesou.
jídel
Tenhle článek se nejlépe podává nalačno. (foto: depositphotos)

Ve světě jídel ovšem existují i mnohem horší věci, než jaké si dovedete představit, a právě na desítku pokrmů, které balancují na hranici mezi bizárem a naprostou šíleností, se podíváme. Tak hodně zdaru a silný žaludek!

1. Polévka z kachní krve

U nás máme prdelačku, ve Vietnamu zase Tiet canh, což je polévka připravená z čerstvé kachní krve dochucená zeleninou a arašídy. A možná vás překvapí, že je k dostání dokonce i v Evropě. V Praze si na ni můžete skočit do Sapy.

2. Ovčí hlavy

Ačkoli u nás je v pohodě jíst vepřové koleno nebo jazyk, na Aljašce zašli zase o kus dál a s chutí konzumují pokrm zvaný Pacha – tedy hlavu z ovce či losa. Je zvykem, že z uloveného zvířete místním nesmí zbýt ani kousek, proto v klidu zdlábnou i jazyk či oční bulvy.

3. Telecí žaludek

Ačkoli v našich končinách je běžné jíst i vnitřnosti, tohle už je i pro pořádného fajnšmekra trochu přes čáru. Skotský pokrm Haggis je ovšem pro místní naprostou lahůdkou, která je spojená s mnoha legendami. Obsah žaludku je naplněný všemožnými vnitřnostmi, přičemž celek se pak vaří přibližně tři hodiny. A nám už se zvedá žaludek…

4. Casu marzu

Zatímco na sýry s ušlechtilou plísní jsme u nás zvyklí, na Casu marzu, který se vyrábí v Sardinii, se jen tak zvyknout nedá. A hned vám povíme proč. Tento sýr, který je sice měkký a krémový, má v sobě schovanou velkou nechuťárnu – výkaly od larev mouchy sýrorodky, které dopomáhají k rychlejší fermentaci sýra. Ovšem nutno podotknout, že jak tam jednou vlezly, už tam také zůstanou, a to napořád – teda do doby, dokud neskončí někomu na talíři. 

Total
0
Shares
Související články
Read More

TOP 10 Perly japonské gastronomie

Japonské obyvatelstvo je známé vysokým věkem dožívání. Je to způsobeno především správným životním stylem. Japonské ministerstvo zdravotnictví dělá…
přejídání
Read More

10 tipů, jak stopnout emoční přejídání

Je známé, že stresové životní situace mají tendenci vyvolávat neodolatelnou touhu po jídle, co nás uklidňuje. Sedět na gauči u televize a ládovat do sebe čokoládovou zmrzlinu nebo hamburger se může jevit jako nejsnazší řešení na naše emoční strasti, nicméně v průběhu tohoto rituálu a s několika sousty navíc nám to jako dobrý nápad přestane připadat.
Total
0
Share