Káva je jedním z nejoblíbenějších a nejvíce spotřebovávaných nápojů. Mnohdy se stala ranním rituálem a nedílnou součástí našeho života. Jedná se o lahodný nápoj s úžasnou vůní, který nám dodává energii. Má velmi bohatou historii spjatou s mnoha kulturami, kde můžeme najít neuvěřitelné množství různých způsobů úpravy. Existuje spousta druhů, přinášející nám různé chutě, díky čemuž si snad vybere každý. V dnešním článku se zaměříme na největší zajímavosti ohledně kávy.
10 Káva je nebezpečná
Ale jak pro koho! Někteří lidé jsou citlivější na kofein a mohou se u nich vyskytovat vedlejší účinky, jako je pocit nervozity, úzkosti, či horší schopnost soustředění. Dala by se tedy považovat za psychoaktivní a při požití velkých dávek může dojít k vidění věcí, které neexistují, a to vás může ve velmi vzácných případech zabít. K tomu by ovšem došlo až po vypití zhruba 70 až 100 šálů kávy. Ovšem rozmezí 10 až 20 šálků už také může způsobit velmi nepříjemné účinky. Od kávy by se proto měli držet dál lidé trpící nespavostí a úzkostí.
9 Původně se jedla
Káva je známá už po celá staletí, takže dříve, než se přeměnila v různé druhy nápojů, byla používána i jinými způsoby. Jeden etiopský farmář si všiml, že kozy, které vlastnil, mají podivné chování po té, co okusovaly určitý keř. Byly to kávovníky. Sám snědl pár bobulí a zjistil, že mu dodávají energii. I africké kmeny dělaly směs s kávovými bobulemi a tukem a vytvářely tak energetické koule, které jedly 2x až 3x denně, aby získaly více energie. Právě toto jsou tedy důkazy, že káva byla požívána i v jiné, než tekuté formě.
8 Káva byla průkopníkem
Roku 1938 společnost Nestlé přišla na trh s praženou kávou. Od té doby si mohli spotřebitelé sami rozhodnout, jaký druh kávy a v jaké formě jej koupí. Považuje se to za milník, který nastavil nový standart potravin.
7 Druhá nejvíce obchodovatelná komodita v zemi
Existuje mnoho obchodovatelných komodit, jako jsou materiály, výrobky a různá zrna. Káva je na druhém místě, hned za olejem. To nám může dávat představu, jak jsou tato zrnka populární a důležitá. Pro některé lidi jsou jednou ze složek, které jsou součástí jejich každého rána.
6 Nejdražší káva na světě
Nejdražší káva na světě nás může vyjít až na 600 dolarů za libru. Nese název Kopi Luwak, přičemž je tato káva zvláštní jejím původem. Získává se z vylučování sumaterské divoké kočky. Je to pravdu prapodivný způsob, ale funguje to tak, že tento druh kočky pojídá uzrálé bobule kávovníku a po několika hodinách tato zrna vyloučí – neporušené a bez slupky. Vzniká tak přírodně fermentovaná káva pomocí žaludečních šťáv. A právě to tvoří její hodnotu. Zajímavé.
5 Kde se získávají zrna
Kávové boby rostou na keřích, jejichž pupeny mají unikátní vzhled a velmi připomínají hrozny. Jsou zbarvené do zelené, červené, nebo fialové barvy. Jde o velmi odolné rostliny, které můžou žít 20 až 30 let.
4 Kávová zrna jsou druhem ovoce
Určitě jste se někdy zamysleli nad tím, odkud vůbec kávová zrna pochází a o jaký druh se jedná. Technicky jde o bobule, takže by se dalo říct, že jsou to semena, která pochází z ovoce. Uvnitř plodu nalezneme dvě semena – kávová zrna.
3 Jak dosáhnout nejlepší turecké kávy? Pomocí “Ibri”
Co se týče času, jedná se o poněkud zdlouhavý proces v porovnání zapnutí rychlovarné konvice, ale pokud chcete získat opravdu kvalitní šálek kávy, doporučujeme tento způsob. Káva se vaří ve speciální konvičce „džezva, ibrik“, do které se nasype jemně namletá káva a cukr, vše se zalije studenou nebo maximálně vlažnou vodou. Džezvu dáme na plotýnku, a jakmile dojde k varu a k zpěnění, odstavíme ji, počkáme, až pěna opadne a opět necháme kávu vzkypět. Tento proces se provede ještě dvakrát, díky čemuž budete mít skutečně kvalitní kávu, která je přibližně tisíckrát kávovější, než “káva” instantní.
2 Kávová sedlina jako způsob, jak získat palivo
Jistý americký vědec udělal studii za tímto účelem. Zjistil, že kávová sedlina obsahuje mezi 11-20 % oleje a považuje to jako možnou alternativu paliva do budoucnosti. V návaznosti, že veškeré ceny paliv jdou nahoru, považují vědci tento výzkum jako vítanou možnost. Samozřejmě jsme ještě hodně daleko od té možnosti, že díky kávové sedlině dojedeme do vedlejšího města, ale přináší nám to pozitivní pohled na budoucnost, jak ušetřit naše peníze.
1 Etiopský kávový obřad
Kávové obřady jsou v Etiopii součástí tradic a společenských životů. Je to dlouhé hodiny trvající proces, jenž začíná praním kávových zrn, a končí nalití nápoje do pohárů. Vykonávají ho ženy a dívky od útlého věku. Provádí se alespoň jednou denně a považuje se za rituál, jak přivítat návštěvníky. Čerstvá zelená zrna se pečou na pánvi, zatímco květy mají poskytnout příjemnou vůni. Poté, co je káva připravena se vlije do pohárků, které obsahují cukr, sůl nebo máslo.
Zdroj: Listverse.com