3 Hranolky
O původu jednoho z nejmodernějších a nejoblíbenějších jídel vede spor již po mnoho let Francie s Belgií. Oba dva státy tvrdí, že první hranolky byly vyrobeny právě v jejich zemi. Podle belgických pověstí vznikly hranolky již v 17. století ve městě Namur. V tomto století si místní rybáři s oblibou smažili úlovky, které se jim podařilo ulovit. Jedné zimy ovšem řeka zamrzla a rybáři neměli žádné úlovky. Místo ryb si začali smažit brambory na tenké kousky a tak dle nich vznikly první hranolky na světě. Francouzi zase tvrdí, že v období 17. století byly brambory považovány za nevhodné pro lidskou spotřebu a dávaly se pouze prasatům. Když ovšem udeřil hladomor, začaly se brambory všude pěstovat k jídlu. Brambory byly poté upravovány všemi možnými způsoby a jeden z nich byl, že docházelo ke smažení bramborových plátků, které byly známé pod názvem hranolky.