1 Ovocné džusy
Mnoho lidí věří, že ovocné šťávy jsou zdravé a jejich konzumace může nahradit čerstvé ovoce.
Jestli si myslíte, že když si koupíte krabici nápoje s nápisem, který obsahuje 100% šťávy a dostanete tak do sebe velké množství vitamínů, jste na omylu. Většina džusů se vyrábí z koncentrátů. A jak takový koncentrát vzniká? Dochází k vymačkání šťávy, odstranění dužiny a odebrání enzymů (živé látky). Poté dochází k vaření při 110°C a ke ztrátě většiny vitamínů. Koncentrát se pak nadále ředí vodou a přidávají se cukry a umělé vitamíny. Džus nám rozhodně nenahradí čerstvé ovoce, ale také není dobré je z našich jídelníčků úplně vyřadit. Měl by se pít v poměru jeden díl ku dvěma dílům vody.
Tyto vyjmenované potraviny rozhodně nemůžeme považovat za úplně nezdravé, ale jak říká jedno pořekadlo: všeho s mírou.
Zdroj: Listverse.com