TOP 10 Jídla, která by neměla chybět ve Vašem jídelníčku

3 Kurkuma

Kurkuma je světově proslulý indický druh koření. Jedná se o usušený a pomletý oddenek kurkumovníku dlouhého. Je typický jasně žlutou barvou a pro účely medicíny se používá už více než 4000 let. Kurkumovník, kromě toho, že je antioxidantem, má výborné protizánětlivé účinky a je často „přísadou“ ve vývoji léků proti rakovině. Nedávné výzkumy potvrdily, že kurkuma, především u starších lidí, posiluje kognitivní funkce mozku a stává se tak v podstatě mozkovým „dopingem“. Podporuje funkce vnitřních orgánů člověka, kůži poskytuje účinnou ochranu před kožními chorobami a při zevním použití i před parazity, podporuje trávení a čistí krev. Indické ženy mají kurkumu v oblibě i v podobě roztoku s vodou, kterým si omývají obličej. Kromě toho že směs zanechává na pokožce zlatavou záři (ta je daná samozřejmě původní barvou koření), má i tato „koupel“ medicínské účinky. Ženská pleť je po omytí účinně chráněná před akné, je lépe prokrvená a lépe zásobená kolagenem, což významně přispívá k regeneraci pleti a jistému „omlazování“ kůže. Kurkuma tak má prokazatelně antibakteriální, antibiotické a antivirové účinky.

kukuma

Total
0
Shares
Související články
rostlinné mléko
Read More

Rostlinné mléko: 10 alternativ, které si zamilujete

Stále více lidí přichází na to, že kravské mléko ke svému životu nepotřebují. Některým nechutná, další mají problémy s laktózou nebo jim leží na srdci mlékárenský průmysl a jiní poukazují na jeho zbytečnost, pokud jde o naše zdraví. Patříte-li k některé z těchto skupin obyvatelstva, zkuste klasické mléko nahradit.
Total
0
Share