6 Švestky
Švestky jsou druhem ovoce, který běžně zdobí české zahrady. V českém potravinářství mají nezastupitelnou funkci – používají se do buchet, koláčů, knedlíků, suší se, dělají se z nich povidla a proslulá moravská pálenka – slivovice. Mimo svou chuť mají ale švestky i jiná pozitiva – zdravotní. Tyto temnomodré zahradní klenoty obsahují komplex vitamínů skupiny B. Ty mají pozitivní vliv na krvetvorbu a pomáhají tak předcházet anémii. Švestky obsahuj biotin, který v lidském těle obstarává látkovou výměnu a je neocenitelným zdrojem pro krásu pokožky, vlasů a nehtů. Švestkový vitamín E je známým antioxidantem, takže chrání buňky před poškozením. Funguje jako preventivní prostředek pro některé druhy kardiovaskulárních chorob a rakoviny a také pomáhá udržovat hladinu cholesterolu v krvi. Švestky ale obsahují i řadu minerálních látek – vápník, draslík, fosfor, hořčík, železo a nutné množství síry a zinku. Toto téměř české národní ovoce je také známým šetrným projímadlem (stejně tak, jako fíky).
Stejně jako zelí jsou švestky považovány za typicky český celoroční zdroj vitamínů, protože i libovolně konzervované si zachovávají pozitivní účinky na lidské zdraví.