8 Skořice
Skořice, jak ji známe v kuchyni (prášková skořice nebo celé skořicové „svitky“), je fakticky aromatická kůra skořicovníku. Má řadu léčivých a jinak pozitivních vlastností. Skořice snižuje krevní tlak, a tak zmírňuje silné příznaky menstruace či krvácení z nosu. Co se týče trávení – pomáhá štěpení tuků, zlepšuje metabolismus a zklidňuje střevní potíže. Voňavé koření se často doporučuje jako dochucovadlo při redukčních dietách. Byl také prokázán příznivý vliv skořice na průběh cukrovky – skořice totiž obsahuje látky, které pomáhají snižovat hladinu cukru (i cholesterolu) v krvi o téměř 30%. Navíc má antibakteriální a antibiotické účinky a díky tomu bývá užívána i jako lék proti kašli, nachlazení a chřipce. I skořice ale může mít vedlejší účinky – může vyvolávat alergickou reakci a těhotné ženy by si ji měly dopřávat jen zřídka, a to jen v malém množství.