9 Mangold
Mangold je původem středozemní listová zelenina, která se vzhledem i chutí velmi podobá špenátu. U nás ovšem není vůbec tak známý, jak by si zasloužil. Mangold je bohatý na vitamín C. Jeho obsah fakt může dramaticky klesnout nešetrným zpracováním. Vedle vitamínu C obsahuje Vitamíny A,B a E a některé minerální látky důležité pro fungování organismu, jako vápník, železo, draslík nebo hořčík. Mangold je velmi účinnou potravinou při prevenci nádorových onemocnění a pro posilování nervového systému. Přítomností betainu je vhodný v boji proti kornatění cév a k aktivaci jater, kterým také zabraňuje v tukové degeneraci. Přítomností vysokého obsahu železa se doporučuje pro léčení chudokrevnosti. Při požití příliš velkého množství se může projevit jediný nepříznivý účinek – mangold totiž může mít projímavý efekt. Pokud chcete zdravým způsobem trvale shodit nějaké to kilo, je pro vás mangold tou správnou volbou.