TOP 10 Jídla, která by neměla chybět ve Vašem jídelníčku

9 Mangold

Mangold je původem středozemní listová zelenina, která se vzhledem i chutí velmi podobá špenátu. U nás ovšem není vůbec tak známý, jak by si zasloužil. Mangold je bohatý na vitamín C. Jeho obsah fakt může dramaticky klesnout nešetrným zpracováním. Vedle vitamínu C obsahuje Vitamíny A,B a E a některé minerální látky důležité pro fungování organismu, jako vápník, železo, draslík nebo hořčík. Mangold je velmi účinnou potravinou při prevenci nádorových onemocnění a pro posilování nervového systému. Přítomností betainu je vhodný v boji proti kornatění cév a k aktivaci jater, kterým také zabraňuje v tukové degeneraci. Přítomností vysokého obsahu železa se doporučuje pro léčení chudokrevnosti. Při požití příliš velkého množství se může projevit jediný nepříznivý účinek – mangold totiž může mít projímavý efekt. Pokud chcete zdravým způsobem trvale shodit nějaké to kilo, je pro vás mangold tou správnou volbou.

Mangold

Total
0
Shares
Související články
pivo
Read More

10 důvodů, proč pivo není jen nudná česká klasika

Pivo je u nás nejoblíbenějším nápojem, to je bez debat. Mnohdy vás ale při sezení v hospůdce s kamarády nad orosenou sklenicí nenapadne, jakou má pivo barvitou historii, a že se zdaleka nevyrábí jen v Evropě, ale je oblíbené po celém světě, kde si jej každý připravuje po svém. Jaké jsou ty nejlepší zajímavosti o našem oblíbeném moku?
Total
0
Share