Zdravá strava je jedním z nejdiskutovanějších témat dneška. Možná, že právě vy víte přesně co jíst a co ne, možná, že právě vy raději než po jablku sáhnete po tabulce čokolády. Pokud jste ale přesvědčeni o tom, že máte život ještě před sebou a jste si jistí, že jej nechcete prožít v péči lékařů, inspirujte se. Zařaďte do svého jídelníčku i zdravé potraviny. Jistě si pochutnáte.
10 Zelí
Zelí je už dlouhá léta vedle citrusů velmi oblíbeným zdrojem vitamínu C, a to především v zimních měsících, kdy v našich zeměpisných podmínkách vládne vážný nedostatek čerstvé zeleniny. Kysané zelí je tak v chladné části roku vhodnou volbou. Léta ale ukázala, že zelí je také výtečným zdrojem vitamínu B, tedy látky, která člověku zvyšuje imunitu, odolnost proti únavě, depresi a stresu, a navíc lidskému tělu usnadňuje hojení ran. Další pro člověka velmi výhodnou látkou, kterou zelí obsahuje, je sulforafan, kterému byly vědeckými výzkumy přiznány protinádorové účinky. Také obsažená vláknina snižuje riziko nádorových onemocnění, a to především nádorů zažívacího ústrojí. Zelná šťáva působí antibakteriálně, usnadňuje vykašlávání a je vhodná pro léčbu žlučových kamenů, vysokého tlaku a srdečně cévních chorob. Nabízí se otázka, jestli v kombinaci s křupavou kachnou nebudou zdraví prospěšné účinky zcela zastíněny.