Rostlinné mléko: 10 alternativ, které si zamilujete

Stále více lidí přichází na to, že kravské mléko ke svému životu nepotřebují. Některým nechutná, další mají problémy s laktózou nebo jim leží na srdci mlékárenský průmysl a jiní poukazují na jeho zbytečnost, pokud jde o naše zdraví. Patříte-li k některé z těchto skupin obyvatelstva, zkuste klasické mléko nahradit.
rostlinné mléko
Rostlinné mléko využijete při vaření, skvěle chutná i jen tak samotné ve sklenici, a má mnoho zdravotních benefitů. (foto: 123RF)

5. Konopné mléko

Rostlinné mléko šetrné k alergenům neobsahuje lepek, sóju a ořechy, takže je ideální pro osoby s potravinovou citlivostí. Stejně jako ovesné mléko je také obohacené o vitamíny a minerály, jako je vitamín B12, vápník a vitamín D. 

6. Rýžové mléko

Rýžové mléko má řídkou konzistenci, díky čemuž je ideální pro mixování smoothies nebo ředění ranch dresinků bez mléka. Je to solidní alternativa šetrná k alergenům, a také s nízkým obsahem tuku. Rýžové mléko přirozeně obsahuje dobré množství vitamínů B a vydatnou dávku antioxidantů, jako je mangan a selen. 

7. Špaldové mléko

Špaldové mléko jako příbuzný pšenice obsahuje lepek, proto není vhodné pro nikoho s celiakií nebo intolerancí lepku. Jelikož má špaldové mléko i bez přidaného cukru poměrně sladkou chuť, hodí se zejména do sladkých jídel a lze jej použít jako přírodní sladidlo například do kávy.

Total
0
Shares
Související články
jídel
Read More

10 nejzvláštnějších jídel. Troufli byste si na ně?

Co kultura, to jiné zvyky a vkus co se jídel týče. A zatímco u nás se nikdo nepozastaví nad prdelačkou, nad kterou by se některým cizincům přinejmenším zvedal žaludek, my zase nepochopíme, jak si někdo dokáže pošmáknout na všelijaké havěti, která je naopak pro místní naprostou delikatesou.
Total
0
Share