10 potravin bohatých na bílkoviny, do kterých byste to neřekli

Bílkoviny jsou cenné látky, bez kterých by tělo zdaleka nefungovalo tak, jak má. Mají úžasnou sytící schopnost, zároveň jsou hlavním stavebním kamenem svalů. Možností, jak doplnit tělu proteiny, je hned celá řada a my se podíváme na desítku překvapivých zdrojů bílkovinových jídel, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku.
bílkoviny
Zdroje bílkovin se neskrývají jen v masu a mléčných výrobcích. (foto: 123RF)

5. Tritikále

na ½ šálku obsah 12 g bílkovin (24 % doporučené denní dávky)

Tritikále je v podstatě hybrid pšenice a žita a dost možná je to obilovina, o které jste ještě neslyšeli. Tritikále je úžasnou superbílkovinovou potravinou, která obsahuje dvakrát víc proteinů než vejce, a to v polovičním šálku. Je také bohaté na minerály a obsahuje početné množství vlákniny.

6. Kamut

na jeden šálek obsah 11 g bílkovin (20 % doporučené denní dávky)

Jedná se o prastarou odrůdu pšenice, kterou můžete použít místo quinoy. Z hlediska množství bílkovin ji převyšuje o 3 gramy. Obsahuje hodně minerálů, vlákniny a díky svému složení umí snižovat cholesterol a regulovat krevní cukr.

kamut
Kamut je nešlechtěná odrůda pšenice. (foto: 123RF)

7. Cizrna

na jeden šálek obsah 11 g bílkovin (20 % doporučené denní dávky)

Mimořádně výživná, plná rozpustné vlákniny a bílkovin. Tak by se v krátkosti dala představit nenápadná cizrna, která je superpotravinou. Krásně a rychle zasytí, navíc díky tomu, že uvolňuje hormon cholecystokinin snižuje chuť k jídlu. V kuchyni má nesmírně variabilní využití – do salátů, místo masa či jako křupavý snack.

Total
0
Shares
Související články
Total
0
Share