Zatímco libové kuřecí i hovězí maso, ryby (obsah kolem 18-24 g bílkovin/100 g), tvaroh, jogurty, mléko, sýry nebo třeba vejce (obsah 8-30 g/100 g) či ořechy a semínka (obsah 12-25 g bílkovin/100 g) jakožto kvalitní zdroje bílkovin už všichni moc dobře známe, v říši potravin najdeme i mistry bohaté na bílkoviny, které není od věci zapojit do každodenního jídelníčku.
1. Fazole mungo
na ½ šálku obsah 24 g bílkovin (43 % doporučené denní dávky)
Mají jemnou texturu, sladkou ořechovou chuť a obsahují spoustu stopových prvků, vitamínů i vlákniny. Takové jsou vysoce proteinové mungo fazole, které i po uvaření (na rozdíl od jiných luštěnin) neztrácí vitamín C.
2. Čočka
na jeden šálek obsah 18 g bílkovin (36 % doporučené denní dávky)
V jednom šálku čočky objevíte srovnatelné množství bílkovin jako ve třech vejcích, a přitom bez jediného gramu tuku. Tím se může pyšnit čočka, která vyniká vysokou sytivostí a podporuje redukci kil.
3. Amarant
na jeden šálek obsah 14 g bílkovin (25 % doporučené denní dávky)
Bohatý na bílkoviny je i amarant, který má jemnou oříškovou chuť. Má vysoký obsah vlákniny, je nabitý vitamíny a minerály, přičemž umí dobře snižovat krevní tlak i cholesterol. A co se bílkovin týče, je na tom podobně jako hnědá rýže.
4. Teff
na ½ šálku obsahuje 13 g bílkovin (23 % doporučené denní dávky)
Jinak také milička habešská přezdívaná jako ”nová quinoa” a jedná se o proteiny nabitou obilovinu, která je málo kalorická, obsahuje spoustu vlákniny, aminokyselin a stopových prvků, zejména pak železa. Kromě toho, že rychle a na dlouho zasytí, také snižuje chuť k jídlu.