Co je třeba dodržovat pro pořádně pevnou imunitu a bezchybné zdraví? Osvojte si tyto základní tipy na posílení imunity.
Zdraví máme jenom jedno
Imunitu není potřeba posilovat jen v době pandemie nebo když za oknem panují chladné zimní dny. O imunitu je třeba dbát pořád. Pokud jste vy nebo vaše děti každou chvíli nemocní, je nutné nastavit si pár pravidel, které vás veškerých nemocí zbaví.
Nejčastěji naši slabou imunitu nabourávají běžné chřipky nebo jiná respirační onemocnění. Proti nim se přitom můžete preventivně chránit doplňky stravy a dalšími způsoby. Každý z nás má imunitní systém, je však potřeba vědět, jak silný je a jaká je jeho funkčnost.
1. Pravidelný pohyb
Pro celkové zdraví si osvojte pravidelný pohyb, i kdyby se mělo jednat jen o krátkou procházku každý den. Fyzická kondice je totiž pro pevný imunitní systém velmi důležitá. Představte si například, že místo přesouvání se pár zastávek do práce městskou hromadnou dopravou, kde na vás může kdykoliv někdo kýchnout bacil, se můžete v klidu projít a protáhnout tak vlastní tělo. Jistě uznáte, že je to pro vaše zdraví mnohem lepší volba.
2. Odpočinek a kvalitní spánek
Největší posilovač imunitního systému je rozhodně spánek. Právě při spánku se vaše tělo nejlépe regeneruje – a dokáže tak dobře posílit imunitu i bojovat proti možným virům v těle. Dopřejte si také dostatek odpočinku a chvilek relaxace. I v takových momentech totiž posilujete vlastní zdraví.
3. Pestrý jídelníček
Samozřejmě i zdravá a pestrá strava napomáhá posílení imunity. Zařaďte zvlášť v zimních měsících do jídelníčku dostatek zdravých sacharidů i tuků, nezapomínejte ani na bílkoviny. K celkovému zdraví vám pomůže také konzumace:
- ovoce a zeleniny
- ořechů
- ryb
- netučného masa
- celozrnného pečiva
- luštěnin
4. Nezapomínejte na probiotika
Určitě už dávno víte, že základem pro zdravé tělo je správně funkční střevní mikroflóra. Uvnitř střev se totiž odehrává mnoho procesů, které se odrážejí na celkovém zdraví lidského organismu. Živé kultury, které mají vliv zejména na správné pH ve střevech, najdete například v probiotikách nebo zakysaných produktech.