8. Pivo a pyramidy
Ve starém Egyptě byla kvalita vody tak tristní, že kvůli bakteriím lidé raději pili zrovna pivo. Mnohdy jim nahrazovalo také stravu. Také ho používali jako platidlo při stavbě pyramid v Gíze, přičemž byli po celou dobu mírně přiopilí, protože ho dostávali třikrát denně, a kdyby jim došlo, tak by se pravděpodobně vzbouřili a pyramidy možná ani nedostavili.
9. Peruánské pivo
V Peru se začalo vyrábět kukuřičné pivo již za dob starých Inků. Jeho název je chicha. A jaká je jeho tajná přísada? No, asi se vám líbit nebude – jsou to sliny. A to proto, že jsou plné prospěšných bakterií a enzymů, což dokáže mnohdy nahradit i proces sladu. To znamená, že proces kvašení kukuřice lze aktivovat jejím žvýkáním, zvlhčením v ústech a následným vložením do pivní směsi. Stačí ji rozžvýkat a nasáklou slinami vyplivnout. Kukuřičná chicha chutná jako kyselé pivo a v Peru je stále oblíbeným osvěžením. Většina lidí dnes nahrazuje plivací fermentaci sladovým ječmenem, ale někteří ji prý stále vyrábějí starým způsobem.
10. Nejlepší pivo na světě – Westvleteren
Je opravdu těžké hodnotit pivo, jelikož každému prostě chutná něco jiného. Nicméně odborníci se na jednom nápoji shodli. Jedná se o Westvleteren 12 – trapistické pivo o obsahu 10,2 % objemového alkoholu, které se vyrábí již od roku 1940. Jedná se o tmavé pivo s příchutí čokolády. Jeho lahev nemá žádnou etiketu, a pouze žlutý uzávěr. Obvykle jej můžete zakoupit pouze v klášteře, kde se vyrábí. Fronta se ale může táhnout i několik kilometrů!
Taky jste dostali chuť na jedno orosené?
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
TOP 10: Nejlepší rockové kapely všech dob
TOP 10: Důvody, proč by vás měl covid-19 vyděsit