TOP 10: Jedlé květy, které rozzáří každý talíř a prospívají i zdraví

Květy, které hrají rozmanitými barvami, k létu tak nějak patří. Věděli jste ale, že mnohé z nich jsou nejen krásnou ozdobou zahrádky, ale také perfektně poslouží i pro ozdobu talíře? A mimo to jsou velmi prospěšné i zdraví. Které to přesně jsou?
jedlé
Jedlé květy každé jídlo rozzáří. (foto: depositphotos)

8Dýňové a cuketové květy

Než z dýně či cukety vyrostou chutné plody, předchází jim krásně žluté květy s dlouhým tvarem podobným zvonku. Ovšem málokdo ví, že právě tyto květy se dají jíst nejen syrové v salátech či jako obloha, ale dokonce zpracované i jako zdravé chipsy.

9. Heřmánek

Heřmánek je po staletí součástí bylinných čajů, mastí, kloktadel i koupelí. Použít ho však můžete i coby oblohu dezertů, zmrzlin, ale i slaných pokrmů. Heřmánek je skvělým pomocníkem nejen v rámci dezinfekce těla, také zlepšuje kvalitu spánku.

10. Pampeliška

Pampeliška, ač ji spíš považujeme za plevel, je cenná svými jedlými květy, které jsou mimořádně výživné. Obsahují spoustu vitamínů a antioxidantů. Využít je můžete vařené, dušené se zeleninou, ale i syrové do salátů, sendvičů i v rámci smoothies. Pampeliška však výborně chutná i v drincích a sirupech. 

Využít můžete i květy: Violky, karafiátu, šeříku, begónie, měsíčku, chryzantémy, šafránu, čekanky, gladioly, denivky, pelargonie, aksamitníku i tulipánu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak dobře znáte Česko? 10 zajímavostí o naší krásné republice

10 bylinek pro podporu zdraví, které mít vždy po ruce

Total
0
Shares
Související články
bílkoviny
Read More

10 potravin bohatých na bílkoviny, do kterých byste to neřekli

Bílkoviny jsou cenné látky, bez kterých by tělo zdaleka nefungovalo tak, jak má. Mají úžasnou sytící schopnost, zároveň jsou hlavním stavebním kamenem svalů. Možností, jak doplnit tělu proteiny, je hned celá řada a my se podíváme na desítku překvapivých zdrojů bílkovinových jídel, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku.
Total
0
Share