8. Dýňové a cuketové květy
Než z dýně či cukety vyrostou chutné plody, předchází jim krásně žluté květy s dlouhým tvarem podobným zvonku. Ovšem málokdo ví, že právě tyto květy se dají jíst nejen syrové v salátech či jako obloha, ale dokonce zpracované i jako zdravé chipsy.
9. Heřmánek
Heřmánek je po staletí součástí bylinných čajů, mastí, kloktadel i koupelí. Použít ho však můžete i coby oblohu dezertů, zmrzlin, ale i slaných pokrmů. Heřmánek je skvělým pomocníkem nejen v rámci dezinfekce těla, také zlepšuje kvalitu spánku.
10. Pampeliška
Pampeliška, ač ji spíš považujeme za plevel, je cenná svými jedlými květy, které jsou mimořádně výživné. Obsahují spoustu vitamínů a antioxidantů. Využít je můžete vařené, dušené se zeleninou, ale i syrové do salátů, sendvičů i v rámci smoothies. Pampeliška však výborně chutná i v drincích a sirupech.
Využít můžete i květy: Violky, karafiátu, šeříku, begónie, měsíčku, chryzantémy, šafránu, čekanky, gladioly, denivky, pelargonie, aksamitníku i tulipánu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Jak dobře znáte Česko? 10 zajímavostí o naší krásné republice
10 bylinek pro podporu zdraví, které mít vždy po ruce