TOP 10: Jedlé květy, které rozzáří každý talíř a prospívají i zdraví

Květy, které hrají rozmanitými barvami, k létu tak nějak patří. Věděli jste ale, že mnohé z nich jsou nejen krásnou ozdobou zahrádky, ale také perfektně poslouží i pro ozdobu talíře? A mimo to jsou velmi prospěšné i zdraví. Které to přesně jsou?
jedlé
Jedlé květy každé jídlo rozzáří. (foto: depositphotos)

8Dýňové a cuketové květy

Než z dýně či cukety vyrostou chutné plody, předchází jim krásně žluté květy s dlouhým tvarem podobným zvonku. Ovšem málokdo ví, že právě tyto květy se dají jíst nejen syrové v salátech či jako obloha, ale dokonce zpracované i jako zdravé chipsy.

9. Heřmánek

Heřmánek je po staletí součástí bylinných čajů, mastí, kloktadel i koupelí. Použít ho však můžete i coby oblohu dezertů, zmrzlin, ale i slaných pokrmů. Heřmánek je skvělým pomocníkem nejen v rámci dezinfekce těla, také zlepšuje kvalitu spánku.

10. Pampeliška

Pampeliška, ač ji spíš považujeme za plevel, je cenná svými jedlými květy, které jsou mimořádně výživné. Obsahují spoustu vitamínů a antioxidantů. Využít je můžete vařené, dušené se zeleninou, ale i syrové do salátů, sendvičů i v rámci smoothies. Pampeliška však výborně chutná i v drincích a sirupech. 

Využít můžete i květy: Violky, karafiátu, šeříku, begónie, měsíčku, chryzantémy, šafránu, čekanky, gladioly, denivky, pelargonie, aksamitníku i tulipánu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak dobře znáte Česko? 10 zajímavostí o naší krásné republice

10 bylinek pro podporu zdraví, které mít vždy po ruce

Total
0
Shares
Související články
Total
0
Share