5. Brutnák
Krásná rostlinka s jemně slanou chutí a barevnými květy v tónech růžové, bílé, ale i blankytně modré, je skvělá jak do dezertů, omáček, polévek, tak i do nejrůznějších sladkých či slaných nádivek. Brutnák je však výborný i do salátů. Z hlediska zdraví ho nejvíce oceníte při nachlazení a angínách.
6. Sedmikráska
Je úžasná nejen do polévek, salátů, dezertů či hlavních jídel, ovšem hezká je i do koktejlů nebo ledů pro dekoraci drinků. Sedmikráska však funguje jako skvělé probiotikum, podporuje činnost orgánů a také usnadňuje vykašlávání.
7. Zimolez
Žluté či bílé květy zimolezu s lahodným nektarem můžete konzumovat zasyrova nebo je můžete použít k výrobě čaje, sirupů či marmelád. Famózně však chutná i v salátech, dezertech a sorbetech. Zimolez je nedílnou součástí čínské tradiční medicíny, protože působí protizánětlivě. Zimolez se dá nejen konzumovat, ale vyrábět z něj můžete rovněž léčivé tinktury a masti.