5. Vánočka
Tolik oblíbená vánočka se řadí mezi vánoční dobroty. Většinou se podává k snídani právě na Štědrý den, někdo však nevydrží a vyžaduje ji ke kávě už den předešlý. Pravdou však je, že tento sladký, zapletený bochánek milují snad všichni, stačí jen krajíc namazat máslem či marmeládou pro ještě výraznější chuť. Podle tradic se vánočka zaplétá kvůli udržení štěstí a ochraně celé rodiny před vším zlým. Má také připomínat zavinovačku pro Ježíška.
6. Vánoční Kuba
Tradiční houbový Kuba vznikl již v době pohanů, kdy se maso často nahrazovalo právě houbami. K nim však patří také kroupy, česnek, cibule a sádlo. Každý si tento pokrm postupem času upravil do vlastního receptu, základ však zůstává stále stejný a dopřáváme si ho k obědu na Štědrý den.
7. Langoš
Další oblíbenou pochoutkou, kterou si nenecháte ujít hlavně na trhu, je langoš. Ten se sice neřadí mezi typicky české vánoční dobroty, ale kdo by odolal vůni, která se line ze stánku. Lidé ho milují především kvůli česnekové potírce a vrstvě strouhaného sýru.