Tuňáka v olivovém oleji v regálech míjíte, protože je drahý a kvůli penězům nekupujete ani kvalitní čokoládu? Svou peněženku v dnešní době šetří každý, ale občas neuškodí plácnout se přes kapsu a zaplatit si za poctivý gurmánský zážitek. Možná si vyberete. Podívejte se na deset nejexkluzivnějších (a také nejdražších) jídel na světě!
10 Šafrán
Jako dítě jsem si myslela, že když je něčeho „jako šafránu“, je toho habaděj. Dnes už vím, že to tak úplně není pravda…. Šafrán setý je nepříliš náročná východoasijská rostlina s fialovým květem, přičemž každý kvítek obsahuje 3 niťovité blizny. Právě ty jsou vysoce ceněným kořením. Z květin se totiž musejí sbírat ručně. Aby pěstitel získal zhruba kilogram šafránu, potřebuje na to asi 100 000 usušených blizen. Je to tedy lidská práce, která dává tomuto aromatickému koření punc luxusu.