1. Štola
Štola se řadí mezi vánoční dobroty, které je třeba nachystat s předstihem. Ta pravá vánoční se peče obvykle první adventní neděli. Peče se tolik týdnů dopředu zejména z toho důvodu, aby byla správně uleželá a všechny suroviny se krásně propojily. V poctivé štole najdete mnoho másla, mandlí, cukru, ořechů a kandovaného ovoce.
2. Smažený kapr
Umíte si představit večeři na Štědrý den bez kapra? Možná patříte k těm rodinám, kde nejsou ryby zrovna oblíbeným pokrmem. Většina Čechů se však vyloženě těší na Vánoce, protože si na smažené rybě pochutnají jednou za rok právě v tento čas. Pozor si však dávejte na drobné kosti, které mohou uvíznout v krku a zničit tak celý večer.
3. Bramborový salát
Vánoce bez bramborového salátu? To nepřichází v úvahu. Každá rodina má svůj specifický recept, který je samozřejmě vždy ten nejlepší. Určitě by v něm ale neměla chybět zelenina a brambory. Vše důkladně nakrájené na malé kostky, spojené majonézou, někdo přidává pro správnou kyselost okurkový lák. Pravidelně se předháníme i v tom, kolik salátu připravíme. Některým je i lavor na prádlo málo.
4. Vánoční cukroví
Rodinný stůl celé svátky zdobí tác či talíř s mnoha druhy vánočního cukroví. Každý má rád jiný druh, také ta pestrost je to nejkrásnější. Cukroví se peče už při adventu, každý druh v trochu jinou dobu. Například perníčky potřebují čas na změknutí, takže těmi byste měli začít.
Mezi ty nejoblíbenější druhy rozhodně patří linecké cukroví, perníčky, kokosky, vosí hnízda, pracny a další.