Rostlinné mléko má mnoho podob. Zde vám jich předkládáme rovnou 10!
1. Sójové mléko
Sójové mléko je bohaté, husté, krémové a vytváří úžasně vzdušnou mikropěnu. Pokud jde o výživu, obsahuje 8 gramů bílkovin a většina značek je obohacená také o vápník a vitamín D.
2. Mandlové mléko
Mandlové mléko má jemnou a lehce oříškovou chuť a je ideální ke konzumaci s obilovinami. Nutričně je mandlové mléko zcela odlišné od sójového nebo klasického mléka. Má méně kalorií a mnohem méně bílkovin. Protože je mandlové mléko tak silně zředěné vodou, má ve srovnání s nezpracovanými mandlemi relativně nízký obsah kalorií, ale také mnohem nižší obsah živin.
3. Kokosové mléko
Kokosové mléko je ideální pro vaření a pečení, dodává jídlu lahodnou vůni. Tohle rostlinné mléko je chutné v široké škále receptů – od kari po zeleninové polévky, smoothies, pudink s chia semínky a dokonce i zmrzlinu. Jeho chuť je navíc přirozeně sladká.
4. Ovesné mléko
Ovesné mléko je mírně sladké, s řídkou konzistencí podobnou nízkotučnému mléku. Díky vysokému obsahu vlákniny, fytochemikálií a antioxidantů je oves obzvláště zdravou potravinou. Studie ukazují, že pravidelná konzumace ovsa může mít pozitivní vliv na gastrointestinální problémy.